HANA LAB

Par riječi o računalnom zvuku
(i o našoj ponudi)

Što je zapravo "računalni audio"?

Riječ je o korištenju računala kao izvora zvuka - jednako kao što se koristi CD player ili gramofon. Glazba se sprema na disk računala u bilo kojem od uobičajenih formata audiodatoteka (MP3, FLAC, OGG, WAV itd.), a računalo se koristi za "sviranje" tih audiodatoteka, pri čemu se zvučni signal šalje na vanjsko pojačalo...

Ukratko, umjesto CD playera s jednim glazbenim albumom, imate računalni disk pun glazbe - ograničeni ste samo kapacitetom diska, a konačni broj albuma ili pjesama koje možete spremiti na disk ovise i formatu audiodatoteke i kvaliteti (razlučivosti ili "rezoluciji") audiodatoteka. Ako govorimo o kvaliteti tj. razlučivosti audiodatoteka, kvaliteta zvuka koji se dobiva iz datoteke snimljene u visokoj razlučivosti (npr. 24/96) premašuje kvalitetu "običnih" audio CD-a... A da ne spominjemo datoteke još veće razlučivosti (24/192 ili čak 32/384)...

Dodatna prednost je mogućnost korištenja internetske glazbe - od besplatnih internetskih radio-stanica do streaming servisa s pretplatom, kao što je npr. Spotify.

Što mi je potrebno za korištenje računala kao izvora zvuka?

- Računalo, naravno - i to ono koje može kvalitetno reproducirati audiodatoteke.

Možete koristiti audio izlaz ugrađene zvučne kartice svojeg računala i priključiti ga izravno na pojačalo, ali ako ste to već pokušali, vjerojatno ste se razočarali kvalitetom zvuka. Za nešto što bi se iole moglo nazvati "audiofilskim zvukom", potrebna vam je ili vrlo kvalitetna zvučna kartica ili (vjerojatnije) vanjski DAC (Digital to Analog Converter). Općenito se preporučuje koristiti vanjski DAC (poput vanjske "zvučne kartice") za najbolju kvalitetu zvuka, budući se time izbjegavaju potencijalne smetnje koje proizvode komponenete u samom kućištu računala...

Stoga, potrebno vam je dobro "izbalansirano" računalo (procesor malog utroška energije, što tiše, po mogućnosti bez ventilatora) i dobar DAC, i to je to. Audiodatoteke visoke razlučivosti i kvalitete mogu se jednostavno kupiti i preuzeti s brojnih izvora i trgovina na Internetu, pa je time sve riješeno.

Kakva vrsta računala za Hi-Fi zvuk?

Možete isprobati bilo koje računalo, ali ćete najvjerojatnije biti donekle razočarani zvukom u usporedbi s kvalitetnim CD playerom... Uobičajena kućna računala su ili previše glasna, ili koriste operacijski sustav koji nije najprikladniji za vrhunski zvuk. A da i ne spominjemo loše oklopljene elektroničke komponente (npr. napajanje). Uobičajeni operacijski sustavi (npr. Windows) prikladni su za većinu uobičajenih zadaća, a uz podosta podešavanja i ugađanja, čak i za ozbiljno audiofilsko slušanje glazbe. Međutim, ako želite iz svojeg postojećeg računala dobiti najbolji mogući zvuk bez prevelikog ulaganja u novi hardver, preporučujemo instalaciju drugog operacijskog sustava (Linux), uz nešto podešavanja da bi se dobio najbolji mogući (bit-perfect) zvuk. Zapravo ne morate kupovati novo računalo - i postojeće se može podesiti tako da svira audiodatoteke zadovoljavajuće kvalitete: no, to obično znači instalaciju neke specijalizirane Linux distribucije (varijante), namijenjene isključivo vrhunskoj reprodukciji zvuka. Više o tome nekom drugom prilikom...

Što mi nudimo?

Za ozbiljno slušanje glazbe preporučujemo zasebno računalo, koje će se koristiti samo za glazbu. Takvo računalo ne mora imati najnoviji, najjači procesor niti jako puno RAM memorije - ono što je važnije je da ima dobro napajanje (PSU) i vrlo tihe ventilatore - ili da ih uopće nema. Većina računala koje slažemo spadaju u tu kategoriju - ili su posve bez ventilatora (pasivno hlađena, s procesorima male potrošnje energije), ili s vrlo tihim ventilatorima.

Naš vlastiti proizvod

Posve nečujni server s pripadnim 2x50W pojačalom - više informacija ovdje

Ili možda nešto poput ovoga?

Vrlo mali, minimalistički audio server, koristi se Intel NUC hardverska platforma. Vrlo tiho, male potrošnje, odlično služi kao audio server. Moguće su različite konfiguracije.

.. ili ovoga!

Svestrani, pouzdani audio server. Ugrađeni disk većeg kapaciteta za spremanje glazbe i "slot-loading" DVD pogon za automatsko "ripanje" audio CD-a. Moguće su razne konfiguracije, uključujući daljinski upravljač.

Malo je lijepo
Neki od naših projekata i gotovih kompleta...

Pogledajte i Galeriju.

Minimalistički audio server

Raspberry Pi mini server bez ventilatora, s već ugrađenim DAC-om visoke kvalitete, našeg vlastitog dizajna i proizvodnje. Moguće su razne konfiguracije.

Sve što vam treba

Mali, ali moćan audio server, s Wi-Fi karticom I pojačalom klase "D". Pristup glazbi na vanjskom disku ili na lokalnoj mreži, iznimno fleksibilno korisničko sučelje - s internetskim radiom.

Može i drugačije

Audio server/streamer u kompletu s pojačalom klase "D" u malom i lijepo oblikovanom pakiranju.